Az autómosás és a Tél

Ha nem akarjuk, hogy a téli hideg miatt kárt szenvedjen az autónk, érdemes pár dologra odafigyelnünk. Először is télen  nehezebben lehet saját kezűleg elvégezni a tisztítást. Néhány lehetőséget vázolnék fel:

-A hétvégi házban is elzártuk már a kerti csapot, és nem szívesen cipeljük ki vödörben a meleg vizet (ami ráadásul nem is elég) a garázs elé a kocsibeállóra vagy az udvarra.  A vízcsap befagyhat, ráadásul a lefolyó szennyvíz is korcsolyapályává lesz, nem beszélve az autónkra ráfagyott vízről, amit megfelelően letörölgetni nem is  tudnánk.

– Ezen kívül elvihetjük gépi mosóba is, de soha nem tud egy kefés mosó olyan minőséget produkálni,  amit elvárnánk, sőt,  megkarcolja az autónk fényezését is.

– Lemoshatjuk saját magunk egy önkiszolgáló (pénzbedobós, nem feltétlenül elegendően magas nyomású) autómosóban. Viszont a hideg nem csak nekünk probléma, hanem az autónk fényezésének (-10-15 fokban, 60-80 fokos meleg vízzel), megrepedhet a szélvédő, pattoghat a fényezés is. Nem beszélve a csodasamponokról, amivel érintés nélkül megtisztul a gépkocsink!   Elfelejtik elmondani, hogy az a maró anyag nem csak a szennyeződésre hat, hanem a lakkrétegre is! Ha nincs víz-lágyító, pláne, ha nem sikerül teljesen szárazra törölni és vízköves marad a fényezés.  Ráadásul az eredmény nem is makulátlan, igaz, magunkkal elnézőbbek vagyunk.

-A víz nélküli, úgynevezett nanotechnológiás, (gőzös) mosásról a külső fényezésen, mert az szinte szárazon történik, ami pillanatnyi eredményt hoz, de félő, hogy hosszútávon karcosodik a lakk, mert csak az alapos mosás a kímélő.

A legkézenfekvőbb megoldás ilyen időben egy kézi autómosó, autókozmetika szakműhely. Ami az árát illeti, ha összeadjuk azt, amit bedobálunk egy önkiszolgáló mosóba ahhoz, hogy megközelítsük azt a minőséget amit egy kézi mosóban kapunk, ugyan ott leszünk, és még nem is fagytunk betegre! Arról már nem is beszélve, hogy szakképzett dolgozók garantálják ezt, és az általuk használt termékek ma már 100 százalékban megfelelnek a mai kor és a szakszerű autótisztítás követelményeinek, vagy akár a környezetvédelmi szempontoknak is.          Fodor János