Tavaszi autós tanácsok

Visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, ezért a gépkocsi is megérdemli a törődést. Feltétlenül szükség van egy alapos, bő vizes alsó és felső-mosásra, hiszen ha használta az autót, elkerülhetetlenül ráült a karosszériára az utakra szórt csúszásmentesítő só, ami oxidálódáshoz (rozsdához) vezet. Alul alaposan mosassuk le az elejétől a végéig átjárva, bő vízzel öblíttessük le, felül az összes nyílás és összeeresztés mentén mosassuk át alaposan, mert ajtók alján indul meg leggyorsabban a rozsdásodás. Mivel mi aknából végezzük az alsó-mosást, kollégánk alámegy a kocsinak, ha szükség van mosáson kívül egyéb megelőző jellegű (alvázvédelmi) munkára, azt is jelezni fogjuk.

Az alapos letörölgetés után az ajtónyílásoknál a száraz felületek után érdemes a gumitömítéseket is gumiápolóval lekezelni, valamint a festetlen műanyag külső alkatrészeket műanyagápolóval felújítani.

Sokan már nem csak gumikat cserélnek az évszakválltáskor, hanem komplett kereket, felnivel együtt, a leszerelt kerekeket is érdemes elhozni hozzánk, mert mindkét oldalát megtisztítjuk a sótól és száradás után a tiszta kereket érdemes eltenni a garázsba, hogy ne csámcsogjon a rozsda egész nyáron rajtuk. Ha kéri a keréknyomást és a futófelület profilmélységét is leellenőrizzük!

Ilyenkor egy alapos belső takarítás is elengedhetetlen, a téli kellékek kikerülhetnek a csomagtartóból, hiszen csak feleslegesen foglalják a helyet, egy alapos porszívózás, majd törölgetés után a műanyag alkatrészek ápolása is ajánlott. A bőr részeket amúgy is 3 havonta érdemes megtisztítani egy speciális bőrre való szerrel. Az ápolással elkerülhetjük, hogy megkeményedjen a bőr, mert puhán tartja, nem engedi gyűrődni, majd megrepedezni, mert a cseréje, vagy javítása is horribilis összeget emésztene fel.

Következhetnek az ablakok, mert téli fűtés és jégtelenítés során a fűtőrendszerből és a klímából érkező olajos filmréteget is érdemes eltávolítani az ablakokról. Senki nem örül a napsütéses időben a torzító szélvédőnek.

A klímaszezon indulása előtt a pollenszűrő cseréje, majd egy ózonos klíma és utastér fertőtlenítés is ajánlott, mert gépjárművünk klímaberendezése optimális körülményeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához. A baktériumok és gombák mellett a különböző vírusok is kedvelik a klímarendszer nedves, sötét és nehezen hozzáférhető részeit. Ha allergiás mondanunk sem kell, ha még nem megbetegedhet és a gyermekeket sem jó kitenni feleslegesen a veszélynek!

Természetesen az olajszínitek ellenőrzése is ajánlatos ilyenkor is, de a hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése és az ablakmosó folyadék cseréje is aktuálissá válik, ahogy az akkumulátorsav szintje is, ha nem gondozásmentes, és természetesen a saruk tisztasága is!

Érdemes ellenőrizni az ablaktörlő gumik állapotát is, mert a jeges szélvédőn való elindításukkor télen megsérülhettek és nincs idegesítőbb a csíkosan törlő lapátoknál! A világításnál a lámpák állapotát átvizsgálhatjuk, az esetlegesen kiégett izzók cseréjét is érdemes orvosolni, még akkor is, ha csak szakszervizben elvégezhető.

Ha hozzánk fordul, amiben csak tudunk, segítünk és levesszük a válláról eme időigényes tortúra összes fázisát!

Fodor János