Télen gyakrabban kell autót mosni!

A só segít abban, hogy biztonságosabban közlekedhessünk a lefagyott utakon, ennek ellenére sokat árt az autónknak!  Érdemes minél előbb eltávolítani a gépkocsi fényezéséről ,a fékporral szennyezett és sós felnikről (még akkor is ha az könnyűfém) és az autó aljáról, annak ellenére is, ha a külső hőmérséklet 0 fok alatti.

Lehetőség szerint még a tél beállta előtt ellenőrizzük és javíttassuk ki az alvázvédelmet, a fényezést érdemes ellátni kemény védőviasszal. Ez a réteg véd a porszemcséktől, szennyeződésektől, sótól és a napfény káros sugaraitól. Így a felmelegedett és a tetőről lecsúszó hó nem karcolja meg a fényezést, pláne, ha mi próbáljuk meg szakszerűtlenül lepucolni a kocsiról.

Fontos a műanyag alkatrészek megelőző jellegű ápolása valamint az ajtó-kéder tömítések gumiápolóval történő előkezelése is! A motorháztető és a csomagtartó peremeknél és az esőcsatornákból tisztítsuk ki a faleveleket mert sokszor a felgyülemlett szennyeződés miatt ázik be a gépkocsi, vagy elégtelen a szellőzés és a párátlanítás.

Ebben az időszakban a korrózió támadja a fémet, tehát nem érdemes sokáig taktikáznunk, ha csak tehetjük, egy alapos mosással szabadítsuk meg járművünket a sótól! Ne álljunk neki éles tárgyakkal tisztítani, mert a tavasz beköszöntével látjuk meg a legrondább karcokat a fényezésen.

Az autóápolás lényege az, hogy kíméletesen távolítsuk el a szennyeződéseket, mert a legtöbb sérülést maga a kosz, seprűvel, vagy a jégkaparóval történő tologatása okozza a fényezésen. Ezt  tanácsosabb szakműhelyben elvégeztetni, mert a beavatkozás díja feltétlenül megtérül, hozzáértő emberek speciális szerekkel és technológiával elvégzik helyettünk.

Nálunk a jármű fényezésén és kerékjárataiban bő, nagynyomású vízzel a sót, sarat, latyakot eltávolítjuk, majd ezután a szinte tiszta autót vaxos, samponos szivaccsal lemossuk, majd újra nagynyomású vízzel leveretjük és szárazra töröljük (az ajtóperemeknél is), de a felső mosás alkalmával a kivehető szőnyegeket is megtisztítjuk. Ha mégis megtörtént a baj, akkor autókozmetikánkban ezeket a (felületi!) sérüléseket, karcokat polírozással eltávolítjuk, a műanyag elemeket regeneráljuk, hogy eredeti fényében tündökölhessen a gépkocsi.

Igaz, mindenki úgy gondolja, hogy ért az autó tisztításához, takarításához és ápolásához, ennek ellenére érdemes szakemberhez fordulni mert mindenképpen megtérül!

Fodor János